Dalsland X-Trail 2016

dxtkids2016

Dalsland X-Trail är den tävling som vi arrangörer gillar mest av de tre deltävlingarna i Dalslandsklassikern. Att vi även i år hade tur med vädret gjorde inte saken sämre naturligtvis och tillsammans med er fantastiska deltagare njöt vi hela dagen lång! Årets start och mål låg vid Fjärilsparken i Bengtsfors, ca 300 m längre söderut jämfört med förra året och platsen är både lättillgänglig och otroligt vackert belägen bredvid det glittrande blå vattnet i Bengtsbrohöljen. Från start och mål ser man tydligt de två högsta topparna i tävlingen som är Höljerudsberget i sydväst och Brända berget i sydöst.

Här kan du hitta resultaten från tävlingen.

Tidigt började det komma morgonpigga deltagare som ville hämta nummerlapp och det är otroligt roligt att se att så många tog med sig hela familjen där barnen deltog i DXT Kids. Kring startområdet hade det byggts en kort bana som gick över ängar, över kullar och längs stigar vid sjön. Glada barn i alla åldrar sprang antingen 400 m eller 800 m i ett rasande tempo med nummerlappen stolt på bröstet. Alla fick en välförtjänt medalj efter målgång och Bengtsfors Gymnastikklubb som arrangerade bjöd på frukt och dryck. DXT Kids är det bästa på hela dagen, vi blir glada i hela kroppen av att se dessa entusiastiska barn med ett leende från öra till öra hela tiden. Wow!

Här kan du hitta bilder från loppen.

dxt2

De vuxna hade en lite mer prövande bana framför sig och många hade hört talas om utmaningen som väntade längs ”brända leden” som vi kallar stigen över Brända berget. Deltagarna kan springa ca 9, 13 eller 22 km men ingen undkommer brända leden och dess långa branta partier uppför. Nytt för i år var också att Ica Supermarkets bergspris till bäste klättrare inte skulle tillfalla den som var först till utsiktsplatsen utan den som hade snabbast tid  från 19:e slussen och till utsiktsplatsen (ni kan jämföra tider på resultatsidan). Kul för alla att kunna se sina tider under denna tuffa del av banan!

Sensommaren har varit extremt bra och torr här i Dalsland och banan hade eg inga blöta partier alls i år. Snabbt, torrt och ganska hårt underlag gjortde att det var ovanligt lättsprunget och rötter och stenar var inte så halkiga som de kan vara – skönt! Först i mål bland herrar var Bengtsfors egen Joakim Nätt tävlandes för Hälle IF som sprang 13 km. Först i mål bland damerna var Linn Nilsson från Karlstad som representerade OK Tyr, även hon sprang 13 km. Alla pallplatser hittar ni här.

Alla grymma löpare kom till målet med ett stolt leende efter att ha klarat den tuffa banan och det var rejält upplyftande att ta emot dem med en high five och ge dem en välförtjänt medalj. Efter att ha upplevt stigar, forsar, slussar och vacker utsikt är vi säkra på att alla lämnade tävlingen lite lyckligare än när de kom och glada att de varit i Bengtsfors och sprungit Dalsland X-Trail, västsveriges kanske bästa stiglopp! Vi hoppas att vi ses igen nästa höst!

Erik och Crister, Camp Dalsland